tisdag 23 februari 2016

Frivilllig bilduppgift: Gatukonst-projekt / Performance

Onsdag, torsdag och fredag kör vi stilbytarvecka på skolan. Gör det gärna till ett kostprojekt! Då lägger man in någon form av dokumentation av vad man gjort och lite reflektioner om sina upplevelser och kanske reaktioner man möter.

Observera att "byta stil" inte bara behöver handla om yttre attribut (såsom en hatt eller en kjol) utan också kan gälla personlighetsdrag och inre egenskaper.


fredag 5 februari 2016

Akvarellteknik, åk 7

Vi har provat några av transparensens möjligheter i akvarellmåleri.





Öser man på salt i blöt akvarell kan man med lite tur få sådana här effekter:











Med vattendroppar från pensel eller sprayflaska blir det så här:















Här är min inspirationssamling inför kommande akvarellarbete:



Gatukonst, åk 8

Vi drar nu igång med området gatukonst. Här intill på bloggen ligger några länkar till korta filmer som visar hur samtida konstnärer arbetar. Kolla gärna.

Jag har samlat lite inspirationsbilder på en anslagstavla på Pinterest. Vi går igenom dem under lektionen: https://se.pinterest.com/mariabodn/gatukonst/


Presentationer åk 7

I samarbete med NO:n är uppgiften att göra presentationer av ekosystem. Vad gäller bilddelen i arbetet kan den göras analogt med penna/pensel/krita och papper eller digitalt med fotomontage eller som en kombination av båda sätten där man fotar av de bilder man ritat/målat.

Att tänka på vad gäller texten:

Typsnittet (stilen på bokstäverna) skall vara lättläst i den löpande texten. I rubriker kan man leka lite mer med mer svårläst typsnitt, men det är att föredra om den stil man väljer passar ihop med innehållet i texten. Ex kan man måla bokstäver som ser ut som het sand om man gör en rubrik till ökenlandskap, eller istappar om man skriver om isigare områden.

Att tänka på vad gäller bilden:

Foto
Om man väljer att arbeta med foton skall det vara sådana som är tillåtna. Leta gärna på flickr.com där det är tydligt vilka rättigheter som gäller. Man kan välja att klistra in fotografens namn i bilden (diskret) eller göra en liten lista i anslutning på vilka fotograferna är till de bilder man använder.

Egen teckning/målning
Inspireras av foton, men sätt ihop och gör till en egen bild. Blanda gärna färgerna så att inte alla ytor blir i de färger som färgtillverkaren bestämt. Man kan välja att göra vissa delar av bilden i enbart blyerts eller ljust skissat i färg och sedan trycka i och jobba mer noga och intensivt med andra delar av bilden. Då skapar man fokus i bilden och riktar uppmärksamheten på det man finner mest intressant.


Presentationer åk 8

Ihop med NO och Svenska skall ni i arbeta fram presentationer av vetenskapsmän o -kvinnor.

Vad gäller texten:

Typsnittet (stilen på bokstäverna) skall vara lättläst i den löpande texten. I rubriker kan man leka lite mer med mer svårläst typsnitt, men det är att föredra om den stil man väljer passar ihop med innehållet i texten.

Vad gäller bilden:

En av bilderna skall vara ett porträtt av personen ni arbetar om. Då gäller det att använda bilder med rättigheter som man har koll på. Det kan vara en god idé att klistra in bildkällans adress lite diskret i bildhörnet som källhänvisning. Man får gärna rita av ett porträtt. Både i ett foto och i en teckning finns ju möjligheten att tillföra attribut (saker) eller använda sig av en stil i färgsättningen och/eller redigeringen som förstärker personens egenskaper eller ger betraktaren en tydlig uppfattning om vad personen arbetat med och är känd för.

Den andra bilden skall vara tredimensionell. Det betyder att den skall stå ut rent fysiskt från det platta pappret. Man väljer då något lätt material att jobba med. Exempelvis papper, silkespapper, garn, tunn ståltråd eller liknande. Det kan vara pop-up figurer eller fasta skapelser.